menu
Word Lid
Brussels Parlement ondermijnt eigen geloofwaardigheid met islamitisch gebed

Het Vlaams Belang reageert geschokt op de beelden van een biddende imam op het spreekgestoelte van het Brussels Parlement. “De institutie ondermijnt haar eigen geloofwaardigheid door dit toe te staan”, zegt Vlaams Belang fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. “Het parlement is niet de plaats om religieuze kwesties te bespreken, en nog minder voor een islamitisch gebed gebracht door een Pakistaanse imam.”

Via sociale media zijn beelden opgedoken van een Pakistaanse imam die in het Brussels parlement tijdens een prijsuitreiking islamitische gezangen brengt. Het zou gaan om de salat, het ritueel gebed van de islam. Op de ceremonie was ook Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) aanwezig, die tijdens het voorval besliste om het halfrond te verlaten. “Wat hier gebeurde overstijgt alle mogelijk verbeelding”, aldus Lootens-Stael. “Het Brussels Parlement is een volwaardige institutie met wetgevende bevoegdheden en de bijhorende symboliek. In het huis van de Brusselse wetgevende macht geldt zoals in elke deelstaat een strikte scheiding tussen Kerk en staat. Die komt vandaag nogmaals in het gedrang”.

“De islam is al langer het watermerk van vele debatten in het Brussels Parlement”

“Het is niet de eerste keer dat religieuze kwesties de uitkomst van de debatten beïnvloedt in dit Parlement”, vervolgt Lootens-Stael. “Met het verbod op onverdoofd slachten hebben we duidelijk twee kampen zien ontstaan. Zij die religieuze principes verkiezen bovenop een objectief gegeven, en zijn die hun overtuigingen nuanceren om bijvoorbeeld dierenleed te vermijden. Dat al was zeer zorgwekkend”. Ook de recente uitspraken van ex-Vooruit parlementslid Fouad Ahidar over het conflict tussen Hamas en Israël lieten religieuze partijdigheid doorschijnen. “Zelfs de Brusselse regering is incapabel om afstand te nemen van religieuze gevoeligheden, zoals bleek toen de MIVB in gebreke werd gesteld voor het niet toelaten van de hoofddoek bij het personeel”, herinnert de Vlaams Belang fractievoorzitter. “Alle democratische principes sneuvelen onder de druk van de islam. Vandaag in het Parlement, morgen de grondwet?”

Het Vlaams Belang wil het er alvast niet bij laten en zal de voorzitter van het Brussels Parlement Rachid Madrane (PS) om verantwoording vragen. “Samen met de oppositiepartijen van goede wil is er nood aan een duidelijk signaal. Dit kan niet door de beugel”, concludeert Lootens-Stael. “Dat Madrane ondertussen zijn spijt betuigde is een eerste stap. Nu is het vooral zien hoe we kunnen vermijden dat dit in de toekomst nogmaals gebeurt.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF