menu
Word Lid
Exploderende opmars van schurft wordt niet geregistreerd

Uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe opvroeg, blijkt dat het gebruik van medicatie tegen schurft exponentieel toeneemt. Er was in 2023 sprake van haast een vervijfvoudiging ten opzichte van 2016. “Maar er worden geen cijfers bijgehouden van het aantal patiënten, en men heeft er ook geen idee van wat aan de oorzaak van deze scherpe stijging ligt”, zegt Sneppe. “Een gemiste kans om deze besmettelijke infectieziekte van dichtbij op te volgen.” Het Vlaams Belang vraagt om de meldingsplicht uit te breiden naar alleenstaande schurftgevallen en de monitoring ervan op te drijven. Ook wil de partij een terugbetaling van ivermectine om schurft te behandelen.

Dat de infectieziekte in opmars is, kan onder meer worden afgeleid uit het succes van Zalvor crème. Die wordt in eerste instantie voorgeschreven voor mensen met schurft en hun huisgenoten. Terwijl in 2016 56.098 eenheden werden verkocht, is dat gestegen tot bijna 250.000 in 2023. Bijna een vervijfvoudiging. Bovendien is sinds eind 2022 een ander medicijn voor de behandeling van schurft op de Belgische markt, waarvan ondertussen ook al 53.367 verpakkingen werden verkocht.

Schurft is een besmettelijke en enorm vervelende infectieziekte. Een van de meest voorkomende klachten is jeuk, veroorzaakt door een allergische reactie op de schurftmijt. Sinds 2009 moeten vaststellingen niet meer worden aangegeven, maar sinds 1 januari 2017 geldt wel een meldingsplicht in Vlaanderen, zij het voor collectieve schurft. Toen er wel nog een meldingsplicht was, werden in Vlaanderen van 2006 tot en met 2009 tussen de 200 en 250 gevallen gemeld. Zowel alleenstaande als collectieve gevallen. Nu blijkt dat er in 2022 alleen al 91 clusters waren, waarbij dus verschillende mensen besmet werden. “Daaruit blijkt het belang om opnieuw intenser te gaan monitoren”, aldus Sneppe. “Het zou goed zijn mocht de meldingsplicht opnieuw uitgebreid worden naar alle gevallen, ook de individuele.”

“Beperkte registraties in Vlaanderen, in Wallonië en Brussel zelfs helemaal niets”

Dominiek Sneppe vroeg bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) cijfers op voor België de afgelopen jaren. Maar de minister stelt niet over cijfers te beschikken en verwijst naar cijfers uit steekproeven van Intego, een Vlaams huisartsenregistratienetwerk. Daaruit blijkt dat het aantal registraties meer dan verdubbelde op tien jaar tijd. Vandenbroucke zegt verder dat de gegevens voor 2022 en 2023 niet online staan. Bovendien blijkt dat men in Wallonië of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helemaal niet monitort. “Terwijl uit de praktijk blijkt dat schurft in opmars is, beroept men zich dus op beperkte registraties uit 2021 in Vlaanderen en registreert men in Brussel en Wallonië helemaal niet”, aldus Sneppe. “Dat kunnen we toch geen doortastend gezondheidszorgbeleid noemen?”

“We weten ook niet wat de oorzaak is van de besmettingen. Wij zijn al blij dat de Vlaamse regering eindelijk het initiatief heeft genomen om via het Instituut Tropische Geneeskunde deze opmars te onderzoeken”, merkt Sneppe tot slot op. “Vandenbroucke wijt het in zijn antwoord aan een waarschijnlijke samenloop van verschillende factoren, waarbij hij ook het toegenomen toerisme en migratie uitdrukkelijk vermeldt.”

Het Vlaams Belang roept Vandenbroucke ook op om ervoor te zorgen dat er een regeling komt voor de terugbetaling van ivermectine, zodat mensen zich ook hiermee tegen schurft kunnen laten behandelen, en dit zonder een te hoge financiële drempel te moeten nemen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF