menu
Word Lid
Vlaams Belang maakt topkandidaten bekend voor 2024: nieuwkomers in elke top drie (ook in Vlaams-Brabant)

Persbericht 14/10/2023 (Voor Vlaams-Brabant kan u hier de reportage van ROBtv terugvinden en hier een artikel op Ringtv)

Het Vlaams Belang maakte vandaag haar lijsttrekkers en topkandidaten bekend voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen volgend jaar. De partij trekt daarbij resoluut de kaart van vernieuwing. “In elke top drie schuiven we een nieuw talent naar voor”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het mag duidelijk zijn: het Vlaams Belang is klaar om de Vlamingen in 2024 het degelijke en rechtse beleid te geven dat ze verdienen.”

Vandaag keurde de partijraad van het Vlaams Belang in Antwerpen de kandidaten definitief goed. “We gaan met een sterke ploeg naar de kiezer”, aldus Van Grieken. “Met heel wat nieuwe gezichten onder de kandidaten geven we ruimte voor nieuwe politieke beloften. Gecombineerd met de ervaring van onze al gekende Kamer- en Vlaams Parlementsleden spelen we een ijzersterke combinatie uit. Als de kiezer ons in 2024 de kans geeft, zijn we er klaar voor.”

West-Vlaanderen

De lijst voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen wordt getrokken door Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse. De tweede plaats wordt er ingevuld door nieuwkomer Sarah T’Joens (32) uit Wervik. T’Joens heeft een bachelor in Toerisme en Recratiemanagement en is momenteel vertegenwoordiger in bouwmaterialen. Op de derde plaats prijkt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. Voor de Kamer zal Kamerlid Wouter Vermeersch opnieuw de West-Vlaamse lijst trekken. Kamerlid Dominiek Sneppe volgt op de tweede plaats. De derde plaats wordt opgenomen door Kristien Verbelen (41) uit Oostkamp. Verbelen is actief in de bouwsector en voorzitter van de lokale Vlaams Belang-afdeling in Oostkamp.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen trekt Vlaams Parlementslid en Ninoofs sterkhouder Guy D’Haeseleer opnieuw de Vlaamse lijst. Op twee volgt nieuwkomer Freija Van den Driessche (34) uit Sint-Lievens-Houtem. Van den Driessche heeft een doctoraat in de farmaceutische wetenschap. Ze werkt vandaag als inhoudelijk medewerker voor de partij in de Kamer waar ze het thema Volksgezondheid opvolgt. De derde plaats wordt ingevuld door Vlaams Parlementslid en Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Filip Brusselmans. Kamerfractieleider Barbara Pas trekt de Oost-Vlaamse Kamerlijst. Op twee komt Kamerlid en huidige voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. Op drie staat ook een nieuw gezicht: Francesca Van Belleghem (28) uit Erpe-Mere. Van Belleghem heeft een master in de Rechten en in Fiscaliteit. Ze werkte eerder als advocaat en consultant, maar volgt nu als inhoudelijk medewerker voor de partij in de Kamer het Asiel- en Migratiebeleid op.

Antwerpen

Voorzitter Tom Van Grieken zal zoals eerder aangekondigd de lijst voor het Vlaams Parlement in Antwerpen trekken. Hij wordt gevolgd door Anke Van dermeersch. Op de derde plaats prijkt nieuwkomer Dries Devillé (35). Hij is advocaat en bedrijfsjurist en is tevens 12 jaar gemeenteraadslid geweest in Halle. Filip Dewinter duwt de Antwerpse lijst. De Kamerlijst wordt in Antwerpen getrokken door voormalig Vlaams Parlementslid en hoofd van de studiedienst Lode Vereeck (58) uit Kalmthout. De tweede en derde plaats voor de Kamer worden ingevuld door Kamerleden Ellen Samyn en Reccino Van Lommel.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant zal Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans de Vlaamse lijst trekken. Op twee staat Vlaams Parlementslid Suzy Wouters. De derde plaats wordt ingevuld door Frédéric Erens (55) uit Keerbergen. Erens is bankdirecteur en tevens afdelingsvoorzitter van de Vlaams Belang-afdeling in Keerbergen. Hij is ook provinciaal voorzitter van de partij in Vlaams-Brabant. Hij zetelde al eens voor de partij tussen 2004 en 2009. Toen in het Brussels Parlement.
De top drie voor de Kamerlijst in Vlaams-Brabant bestaat uit maar liefst twee nieuwkomers. De jonge historica Britt Huybrechts (24) uit Leuven zal de lijst trekken. Huybrechts was de eerste vrouwelijke KVHV-praeses in Leuven en werkt vandaag als geschiedenisleerkracht. Op twee komt jurist en ondernemer Kurt Moons (59) uit Beersel. Moons was onder meer gedelegeerd bestuurder voor Brantano en voorzitter van Pro Flandria. De top drie wordt gesloten door Kamerlid Katleen Bury.

Limburg

In Limburg zal opnieuw Vlaams fractieleider Chris Janssens de Vlaamse lijst trekken. Hij wordt op twee bijgestaan door Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. De derde plek is voor nieuwkomer Michiel Awouters (29) uit Halen. Awouters heeft een master in de Internationale Politiek en is momenteel inhoudelijk medewerker in de Kamer voor de partij. Daar volgt hij de thema’s Werk, Sociale Zaken en Pensioenen op. De Kamerlijst wordt getrokken door Kamerlid Annick Ponthier. Frank Troosters vult er de tweede plek in. Op drie komt ook hier een nieuwkomer: Dieter Keuten (35) uit Tessenderlo. Keuten werkt als e-commercespecialist.

Europese lijst

De Europese lijst wordt getrokken door Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. Op de tweede plaats staat Barbara Bonte (40) uit Sint-Martens-Latem. Bonte werd in 2014 al eens verkozen in het Vlaams Parlement, maar zette een stap opzij om zich volledig te kunnen focussen op haar gezin. Europees Parlementslid Gerolf Annemans sluit de top drie. Hij kondigde eerder al aan de Europese lijst niet meer te zullen trekken.

Alexander Van Hoecke
Persverantwoordelijke Vlaams Belang

Bijlagen:

Kandidaten.xlsx

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF